Ua Ru
Кошик товарiв
Товарів, на суму: 0 грн.

Про суб'єктивності, тортах та театрі

Розповімо Вам невелику байку, може трохи перебільшену, але цілком життєву.

Є дівчинка Катя, яка регулярно приїжджає в гості до тітки і бабусі, які живуть разом. Щороку на День народження тітки Катя привозить Київський торт, але незвичайний, а покритий мастикою в різних формах: дами, слона, півня, туфлі і т.д. Це вже свого роду традиція: зима, День народження, смак арахісу і ніжного крему з сухуватими коржами. Все за планом як всі і звикли. Але ось в цьому році Катя вирішила, що треба привезти щось нове і більш сучасне. Це не просто Наполеон або медовик, а, наприклад, Форе-блан - вершково-молочний крем з додаванням фруктів. На вигляд він не круглий в кремі, а бюш з шоколадним декором. Один відомий київський кондитер зробив це по її спеціальним замовленням згідно французьким кондитерським тенденціям.

І ось бабуся з тіткою поставили на стіл качку по-пекінськи і вже рвуть молоду зелень в салат з телятини, як приходить внучка з тортом. Її всі чекали – це ж традиція! Але у Каті в руках не заповітна біла коробка з наклейкою їх улюбленої кондитерської, а якась незнайома невелика упаковка. Хм, інтрига. Катя дістає гарний бюш. Так, він фігурно розмальований шоколадом, на ньому велика кількість складних шоколадних елементів декору. Прямо як у французьких кондитерських «лукбуках» він гордо лежить і блищить глянцем. Але це не мастиковий торт у вигляді балерини, і він не такий великий. Ми не зовсім звикли до такого виду.

Видно було, що тітка «заводить парадом» і внутрішньо бойкотує бюш, всіма своїми фібрами. Бабуся дивиться на неї і за інерцією починає теж саме, хоча і намагається не показувати.

Що потім сказала бабуся своїм подругам?

Що бюш був непоганий і ззовні гарний. Але вони ж так звикли на свято до мастичного торту, тому що він смачний, великий і оригінальний, хоч і мастика буває товстою або солодкою. А таке поліно можна купити в магазині і прикрасити шоколадом.

У чому ж справа?

Тут справа більше в людині, її суб'єктивному сприйнятті світу і чогось нового. Людина часто ставить психологічний бар'єр, коли йому пропонують щось, що відрізняється від звичного йому, що не вписувалося в рамки очікуваного. Це не означає, якщо смак специфічний, то варто кричати на всіх кутах, що торт огидний і не варто йому взагалі приділяти увагу. Це Ваш смак, це Ваше сприйняття.

Над кожним продуктом (крім деяких винятків) працюють люди, вкладають працю і те, що, наприклад, бюш визнали кондитери з великим ім'ям, багато про що говорить.

У нас в країні це дійсно досить велика проблема. Бабуся і тітка звикли до того, що все повинно бути по класиці і відхилення від шаблону – вже не «торт». Треба багато цукру, крему, коржів, і просто щоб був побільше. І таке зустрічається часто.

Класику цінувати потрібно, і вона повинна бути базою і основою всіх праць, але місце новаторству та сучасності потрібно давати обов'язково. Адже тільки так можна розвиватися і йти вперед.

Зараз ми живемо в сучасному місті, де об'єднуються контрасти, новий світ і старий, красиві будівлі і не дуже. Живемо і навіть не підозрюємо, що завтра на нас залиться «чорний короб» у вигляді театру в центрі міста або бюш на День народження замість Київського торта. Дайте місце експерименту і не піддавайтеся на провокації від людей, чию думка Ви також вважаєте важливою.

Все в цьому світі суб'єктивно і як кому подобається. І театр в місті увіллється оптимально і стане початком витка стильної архітектури. І бюш на День народження – прекрасне святкове частування.

Потрібно просто все спробувати!

2 грудня 2016